• HOUSE 2 - ETAT DES LIEUX

    Par Carina Pannatier, Charles Dubois, Christine Shehata, Eléonore Gueyffier, Emmanuel Stump, Grégoire Pauvert, Joséphine Parlier, Julien Heil, Lara Giorla, Lucie Perretten, Mandy Burnier, Pablo De Britto Tavares, Romain Dupertuis, Timothée Delcourt, 09/04/17


                    Image Sun Apr 09 2017 22:22:12 GMT+0200 (CEST)

                    MONTAGE GIF DE LA MAQUETTE 1:5


                       COMMON DRAWINGS 

                    Image Fri Apr 21 2017 15:07:00 GMT+0200 (CEST)  Image Fri Apr 21 2017 15:07:00 GMT+0200 (CEST)




                     Structure - model (1:5) and drawings


                    Image Sun Apr 09 2017 23:27:27 GMT+0200 (Central Europe Daylight Time)            


                    Image Sun Apr 09 2017 23:27:27 GMT+0200 (Central Europe Daylight Time)   Image Sun Apr 09 2017 23:27:27 GMT+0200 (Central Europe Daylight Time)


                    Image Sun Apr 09 2017 23:27:27 GMT+0200 (Central Europe Daylight Time)   Image Sun Apr 09 2017 23:27:27 GMT+0200 (Central Europe Daylight Time)



                    Image Fri Apr 21 2017 15:07:00 GMT+0200 (CEST)  Image Fri Apr 21 2017 15:07:00 GMT+0200 (CEST)



                    Image Fri Apr 21 2017 15:07:00 GMT+0200 (CEST)  Image Fri Apr 21 2017 15:07:00 GMT+0200 (CEST)




                    Upper deck - model (1:5) and drawings


                    Image Sun Apr 09 2017 23:27:27 GMT+0200 (Central Europe Daylight Time)   Image Sun Apr 09 2017 23:27:27 GMT+0200 (Central Europe Daylight Time)



                    Image Fri Apr 21 2017 15:00:21 GMT+0200 (CEST)   


              Image Mon Apr 10 2017 09:14:35 GMT+0200 (CEST)


  • HOUSE 2 - Processus

    Par Timothée Delcourt, Carina Pannatier, Charles Dubois, Christine Shehata, Eléonore Gueyffier, Emmanuel Stump, Grégoire Pauvert, Joséphine Parlier, Julien Heil, Lara Giorla, Lucie Perretten, Mandy Burnier, Pablo De Britto Tavares, Romain Dupertuis, 08/04/17


                         Structure 1:10 models

                                               

                         Image Sun Apr 09 2017 21:20:13 GMT+0200 (Central Europe Daylight Time)

                                        


                         Image Sun Apr 09 2017 21:20:13 GMT+0200 (Central Europe Daylight Time)

                         


                         Image Sun Apr 09 2017 21:20:13 GMT+0200 (Central Europe Daylight Time)


     

                         Image Sat Apr 08 2017 17:52:46 GMT+0200 (Central Europe Daylight Time)


                         


                         Structure 1:1 mock ups


                         Image Sun Apr 09 2017 21:20:13 GMT+0200 (Central Europe Daylight Time)



                         Image Sun Apr 09 2017 21:20:13 GMT+0200 (Central Europe Daylight Time)  Image Sun Apr 09 2017 21:20:13 GMT+0200 (Central Europe Daylight Time)



                         Image Sun Apr 09 2017 21:20:13 GMT+0200 (Central Europe Daylight Time)


     


                         Upper deck 1:1 mock ups

                         

                         Image Sun Apr 09 2017 21:20:13 GMT+0200 (Central Europe Daylight Time)



                         Image Sun Apr 09 2017 21:20:13 GMT+0200 (Central Europe Daylight Time)  Image Sun Apr 09 2017 21:20:13 GMT+0200 (Central Europe Daylight Time)



                         Image Sun Apr 09 2017 21:20:13 GMT+0200 (Central Europe Daylight Time)  Image Sun Apr 09 2017 21:20:13 GMT+0200 (Central Europe Daylight Time)



                                            

                         Structural drawings


                         Image Sun Apr 09 2017 21:20:13 GMT+0200 (Central Europe Daylight Time)

                                                                                                    1:20



                         Image Sun Apr 09 2017 21:20:13 GMT+0200 (Central Europe Daylight Time)

                                                                                                   1:20



                         Image Sun Apr 09 2017 21:20:13 GMT+0200 (Central Europe Daylight Time)

                                                                                              1:40 / 1:10



                         Image Sun Apr 09 2017 21:20:13 GMT+0200 (Central Europe Daylight Time)

                                                                                            1:40 / 1:10


  • WEEK 15

    Par Eléonore Gueyffier, Joséphine Parlier, 19/03/17


    "Lors de mes vagabondages dans les verdures éternelles j'avais l'impression de lire l'univers et la forêt était pour moi la plus belle des bibliothèques."

    L'enfant de vinci - Gonzague Saint Bris


    Inspiration The Bamboo house, Kengo Kuma 




                       Image Fri Mar 24 2017 21:44:19 GMT+0100




                       Image Fri Mar 24 2017 21:44:19 GMT+0100





                                                        Image Fri Mar 24 2017 21:44:19 GMT+0100






    The final project: The hidden nest (final model 1:10)


        When we visited the project's location in Zurich, we felt the desire to create an intimate space, calm and with a touch of nature to contrast with the restless urban context of the site. We immediately thought that an interesting way to achieve this intimacy amongst the busy city would be to create our small garden several meters above the ground, as a sort of nest niched in the protostructure. This vision led us to create organic stairs, irregular and hidden, to access our secret garden. 

        In this way, gaining access to the garden becomes, to the pedestrian, a form of transition, of cleansing from the dirt and grayness of the city. The visitor should feel like he is climbing an urban tree to find a peaceful, natural space above the city.  In order to guide the progress of our project and make it as powerful as possible, we have opted for an organic soil layer. The mix between moss and wood recreates a forest and nature feeling throughout the protostructure. 

        Moreover the security railings make this idea more powerful by filtering the light like a dense forest canopy would. This games of shadows and light is both created by and interacts with the protostructure, mimicking a forest. The wooden links intertwined with the security railings contribute to this effect and reinforce the structure. Another fundamental advantage of the structure's half hidden half visible internal space is its visual attractiveness to the wandering pedestrian. Indeed, the stairs and the nest are not entirely visible from the street, which tends to stir the curiosity. Seen from below, the structure reminds the pedestrian of a nest built with wood and moss and creates an interesting visual interaction between the tony areal and our project.



     

                                               Image Sun Mar 19 2017 21:07:10 GMT+0100 (Europe de l’Ouest)



                       Image Sun Mar 19 2017 21:07:10 GMT+0100 (Europe de l’Ouest)


    Prefabrication and security

        For simplification reasons as regards the prefabrication, we have decided to build a module of stairs that we could easily repeat. Also, the dimensions of our security railings respect the safety norms and fit well together with the stairs.

        Around the nest itself, we decided to add small stems of wood holding the security railings together both for security reasons - by strengthening the structure of the security railings and to comply with security norms - and for aesthetic reasons - in placing these stems according to an irregular pattern, we felt this would imitate the destructured yet harmonious feel of a forest.  


                                                                Image Sun Mar 19 2017 21:07:10 GMT+0100 (Europe de l’Ouest)


                              Image Sun Mar 19 2017 21:07:10 GMT+0100 (Europe de l’Ouest)


    Symmetry asymmetry

        We pursued to find a good balance between the symmetry of the structure, which makes the space more harmonious and serene, and its asymmetry, which contributes to the overall natural feel of the structure. This explains why we have played on different scales to highlight this ambiguous ambiance. For example, the modules of the stairs are irregular but the two stairs and the two platforms are symmetrical. We played with this pathway between the street and our nest to create the transitioning experience for the visitor .


                     Image Sun Mar 19 2017 21:07:10 GMT+0100 (Europe de l’Ouest)

                     The symetrical system between the platforms and the stairs


                                                                 Image Sun Mar 19 2017 21:07:10 GMT+0100 (Europe de l’Ouest)

                                                                 The irregularity of the stairs 



                                             Image Sun Mar 19 2017 21:07:10 GMT+0100 (Europe de l’Ouest)

                                             The filtered transition



                                       Image Sun Mar 19 2017 21:07:10 GMT+0100 (Europe de l’Ouest)


    The hidden garden

        We had decided on the dimensions to create an intimate place from the start. For constructability reasons, we wanted to simplify as much as possible the "green touch" in our hidden nest. Yet, we wanted to create an intimate and filtered atmosphere.  Therefore, we settled on a topsoil of moss. This solution has several advantages. First, it does not need much upkeep as moss grows in the shadow and remains green and alive for periods of several months. To maintain humidity it is possible to place a geotextile felt under the moss.

        Also, we were able to create an open ground above the moss so that visitors can walk over but still see the moss. Finally, the moss reminds the natural atmosphere of trees and keeps the inner room of the nest bare and sober, peaceful.  


                                      Image Sun Mar 19 2017 21:07:10 GMT+0100 (Europe de l’Ouest)



                                               Image Sun Mar 19 2017 21:07:10 GMT+0100 (Europe de l’Ouest)



    Interactions towards the outside of the protostructure, the rest of the site

        We have manage to lower the height of our security railings in front of the Tony Areal so that a visual dialogue could be established between the people at the entrance of the Toni Areal and people ascending our stairs. In this way, we capture the attention of the pedestrians in the street but also of the students of the art school. 

        Moreover we have placed our project in front of the small green area so that the visual impact of the real trees from within the nest strengthens the forest feeling and the isolation during the visitors' experience.


                                        Image Sun Mar 19 2017 21:07:10 GMT+0100 (Europe de l’Ouest)


                                        The entrance of the Toni Areal




                                   Image Sun Mar 19 2017 21:07:10 GMT+0100 (Europe de l’Ouest)


                                   The green area in front of the Tony Areal



                                           Image Sun Mar 19 2017 21:07:10 GMT+0100 (Europe de l’Ouest)


                                           Round infrastructures with trees to instaure green spaces in the street



                              Image Sun Mar 19 2017 21:07:10 GMT+0100 (Europe de l’Ouest)



    Final drawings 


                      Image Sun Mar 19 2017 21:07:10 GMT+0100 (Europe de l’Ouest)


                      Monge 1:20



                      Image Sun Mar 19 2017 21:07:10 GMT+0100 (Europe de l’Ouest)


                      Axonometry 1:20



  • Week 14

    Par Eléonore Gueyffier, Joséphine Parlier, 06/03/17

    The evolution of the project

    development of a program to serve the students and to put green space in the protostructure contrasting with the urban environment.




    Zurich.

    The analysis of the site :

                           

    - the presence of aromatic plants in a vegetable garden -


                Image Sun Mar 05 2017 18:28:08 GMT+0100 (Europe de l’Ouest)Image Sun Mar 05 2017 18:28:08 GMT+0100 (Europe de l’Ouest)


    - The student desire of a close green space -


                            Image Sun Mar 05 2017 18:28:08 GMT+0100 (Europe de l’Ouest)


    - the noisy passage of many trains-


                    Image Sun Mar 05 2017 18:28:08 GMT+0100 (Europe de l’Ouest)


    - an urban environment -


                        Image Sun Mar 05 2017 18:28:08 GMT+0100 (Europe de l’Ouest)




               Image Sun Mar 05 2017 18:28:08 GMT+0100 (Europe de l’Ouest)Image Sun Mar 05 2017 18:28:08 GMT+0100 (Europe de l’Ouest)



  • WEEK 13

    Par Eléonore Gueyffier, Joséphine Parlier, 05/03/17


    The Project : A secret garden hide in the protostructure   


    The model - an unexpected place in the protostructure like a bird's nest in a tree - difficult to find the intrance-


                                               Image Sun Mar 05 2017 18:48:19 GMT+0100 (Europe de l’Ouest)


    - Asymmetry of the fence like irregularity of a forest -



                                               Image Sun Mar 05 2017 18:48:19 GMT+0100 (Europe de l’Ouest)


    - organic chairs -
     

                        Image Sun Mar 05 2017 18:48:19 GMT+0100 (Europe de l’Ouest)


    - organic stairs - difficulty to go up and find the intrance-transition course between the street and the small nest-


                               Image Sun Mar 05 2017 18:48:19 GMT+0100 (Europe de l’Ouest)


    - Visualization of the mesures - Research of dimensions of a special space -small enough to create sort of a bird's nest inside the protostructure -                 

              

                                        Image Sun Mar 05 2017 18:48:19 GMT+0100 (Europe de l’Ouest)


    -Drawings-


                              Image Sun Mar 19 2017 21:02:25 GMT+0100 (Europe de l’Ouest)         

                              Diffrents ideas of our project in the protostructure 1:20



                                               Image Sun Mar 19 2017 21:02:25 GMT+0100 (Europe de l’Ouest)



                                                                                           

                                               Diffrents elevation of our ideas in the protostructure 1:20