• Diplodomus - Introduction

    Par Bonnet Iciar, Couelle Jeanne, Deschenaux Dimitri, Deshayes Charlotte, Dürig Alexander, El Graoui Mohamed, Emery Lucien, Fleischer Adrien, Hajoubi Youssra, Hausel Anna, Lam Kenneth, Niederhauser Noemi, Ornigg Niels, Ozhiganova Anna, Rey Loïc, Sills Sophie, Von Flüe Oriane, 29/05/20

    Diplodomus (noun) 

    Root - Diplo: double in ancient greek; Domus: latin word derived from the ancient greek demo « build », demos  « house », and  doma « construction ». 

    Origin - Following a comment made about the diplodocus skeleton resembling the HOUSES project, a pun was told: that it is in fact a diplodomus. 

    Definition - The double HOUSES project created by the Niederlani studio.


    Niederlani (noun) 

    Root - Nieder: lower in old german; Lani: heavens in hawaiian. 

    Origin - The merge of the two studios Niederhauser and Pretolani. 

    Definition - A confined group of future architects collaborating.


    ---


    Implanted on the highest terrain of the Mangrove House is the Diplodomus, a virtual collaboration brought to life by the thirty-one students of the hybrid studio Niederlani during the Coronavirus pandemic. Approximately 15x13x10m , it stretches from the middle of the riverside up to the center of the footpath descending from the wood, and acts as one of the main entrances to the House, connecting the higher ground to the lower. 

    Made of mostly wood, plastic and rammed earth, the overall construction is reminiscent of the skeleton of the famous diplodocus, named for its double-beamed tail bones. Its head the entrances at top of the terrain, its ribs enclosed by a semi-transparent membrane encircling the central area and its tail lying detatched accross the protostructure, its iconic bones rising into the air as stairs.

    The spacial reality of movement is the uniting aspect shared between each of the five parts constructing the whole body: the relationship between stagnation and motion, the exploration of the effect of various enclosures on space, research on the concept of passage, as well as on the reuse of previously discarded spaces and materials from the Rhone site itself.


    Image Fri May 29 2020 14:43:27 GMT+0200 (CEST)

  • Project Work

    Par Couelle Jeanne, Fleischer Adrien, Hausel Anna, Von Flüe Oriane, 25/05/20


    Image Tue May 26 2020 17:30:22 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)

    Image Tue May 26 2020 17:55:45 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)



    Chronologie des différentes liaisons de chacun au sein du double studio

    Au centre: la Diplodomus

    Image Mon May 25 2020 16:13:27 GMT+0200 (CEST)Image Tue May 26 2020 17:55:45 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)




    compilation émotions ressenti durant la phase Houses & Gardens 



    Image Tue May 26 2020 18:08:04 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)



    Image Tue May 26 2020 18:08:04 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)




  • Mangrove Commons Plans

    Par Hausel Anna, 25/05/20

    Plans:

    Plan général coupé a 1.5m

    Image Mon May 25 2020 13:44:21 GMT+0200 (CEST)

    Scale: 1:100 / Format: A2


    Plan général coupé a 6m

    Image Mon May 25 2020 13:44:21 GMT+0200 (CEST)

    Scale: 1:100 / Format: A2


    Plan général

    Image Mon May 25 2020 13:44:21 GMT+0200 (CEST)

    Scale: 1:100 / Format: A2


    Vignettes:

    Junction between studios Fauvel and Maréchal

    Image Mon May 25 2020 18:11:10 GMT+0200 (CEST)

    Cut: 1.5m _ Scale: 1:50  _ Format: A4


    Junction between studios Niederlani and Legros, and between Legros and Fauvel

    Image Mon May 25 2020 18:11:10 GMT+0200 (CEST)

    Cut: 6m _ Scale: 1:50  _ Format: A4


    Second floor: top of the terrain

    Image Mon May 25 2020 18:11:10 GMT+0200 (CEST)


    Cut: n/a _ Scale: 1:50  _ Format: A4


    Archive:

    All Commons plans since April 24th, showing the progression of the Mangrove House since the beginning of the phase as well as the development of my 2D drawing techniques and skills: http://aliceblogs.epfl.ch/years/y1_2019-20/studios/studio-niederhauser/posts/commons-plans_1

  • que veut dire "habiter"?

    Par Hausel Anna, 25/05/20

    Having spent a ridiculous amount of time running this question through my head and coming up with no answers, I think my train of though might be the most relevant thing I can say.


    In English, there is a slight issue of translation, as the word most corresponding to « habiter » is « to live », which seems too broad, meaning also « vivre ». Thus, if I were to translate this question, it would be « What does to live mean? », which is a much deeper philosophical question than I feel qualified to answer. For a little bit I was convinced that English is the odd one out - a language with no specific word to mean habiter!? But explaining to my grandmother, I realised Hungarian doesn’t have a specific word either.


    In any case, I think defining this concept is much more difficult than seems at a first glance. I feel I live the spaces I frequent normally - my apartment and the studios. Maybe it is a question of having my possessions there, sleeping there regularly or possibly even paying rent. Maybe it means spaces I have cried and laughed in. It surely means I feel confortable there. It probably means I care about the details. Perhaps I only live in a space if I were to be confined, I would go there. It might be a space which brings me calm.

    I think an object or a building could live a space as well. So maybe it is just a question of most time spent. Or where you touch the most stuff.


    For now, according to my definition, I live on my Desktop. My rooms are Illustrator, Photoshop, Indesign, Rhino, and Pages. My roommates are WhatsApp, Zoom, Skype and Messenger. My sofas are Netflix, Spotify and Youtube.

    I am home.

  • Through the Diplodomus

    Par Hausel Anna, 25/05/20

    Winding down the wood’s footpath, I approach an odd wooden structure reaching up to the top of the cliff from the Rhone, a jungle-gym of wood and plastic and net. There is a childish curiosity enticing me to run about and find all the connections, hidden spaces and various rooms to this enormous house. However, a sense of a more controlled introspection appears within me, too. Gardens and courtyards are ever present; trees and preexisting objects rise up inside and out.


    I am now close enough to touch. A segmented ramp with an inclined barrier descends towards me, beckoning me to ascend. Up on my left are bleachers, maybe from there I can see how to get through this labyrinth. Advancing to the top of the ramp I see I have choices, I can go straight forward into a hallway leading I do not yet know where. As expected, I can also cross onto the bleachers. I could descend and walk along another path, same as the previous, just a meter lower, or I could ascend, leading nowhere. I look up, there are ropes hanging down from a canvas stretched on rails.


    Here, amid my choices, I realise I am transported - surrounded by wood and plastic, no longer in the forest but swallowed by a skeletal beast. I am reminded of the perch I theorised earlier as voices float down, and I start climbing the smaller steps to the far side of the bleachers. A flock of teenagers are installed at the top, chattering happily about dinosaurs between handfuls of chips. Even with their presence, I am comforted by my vantage point.


    Not wanting to intrude, I decide to go explore the two similar paths I now have seen lead to different places. I decide to take the lower path, which, unlike its sibling, is  only covered by a membrane of plastic on the right, the other one wrapping around the inside of the body of wood, depriving me of my view to the exterior. I perceive only the silhouette of my surroundings and the wooden skeleton of a space underneath me. After a sharp turn left I pass through a gap in the higher way down winding stairs surrounded by vertical wooden planks that circle down with me, connected by a continuous metal wire. 


    At the bottom of this descent, I remark I am now not on the elevated forest path, but here, I am over and past the cliff that once separated me from the river. I can exit the wooden structure now, but I choose to continue through to the enclosure under the route that brought me here. 


    There are suspended walls formed of vertical planks or plastic sectioning off parts of the room I had seen from above. In one of these spaces defined by the rectangular modules are blocks on which a middle aged man is seated, following a large, hyper-active dog with his eyes. I had not spotted him from pathway, but I can tell he had seen me as he looks up at the movement in the entrance without surprise and quirks his mouth into an affable smile. Not wanting to stop for polite conversation, I stride across the staggered platforms mumbling a greeting as I pass, spotting an adjoining area to the deck.


    In my rush, my shoulder collides with a wall, pushing it into movement. I grasp the frame reflexively and add force to verify it’s stability. To my surprise the whole panel lurches, and I let out a gasp of breath. A muffled chuckle next to me reminds me of my escape. Flashing an awkward smile towards my audience, I pull it back into place and enter a tile bounded, pilar filled den dominated by an opening. Looking up, I recognise the ceiling as the bleachers from before, the gossiping youth’s voices reverberating down, currently discussing their friend Alice. I climb up a short compressed mud ladder, recognising the forest path in the clearing. Distracted by my thoughts, I had not realised my choice of entrance to the edifice during my initial descent. 


    Above the clay tiles suspended by wire on my right, a familiar plastic clad ramp extends onto the dirt walkway. Exiting, then promptly reembarking the osteal wooden building. On the right the only thing separating the ramp from the grandstand are the angled beams that had acted as handrail before. The plastic on the left is separated in two by a gap following the ramp hip height, training my hand through it, I take a right turn and recognise the intersection of the hallways from earlier. I pass above the gap in the higher path through crosses the other one. Turning yet again, I find myself enclosed with the same blurred screens on either side. The semi-translucent material glows with forms bleeding in and out. On my right, I remember the courtyard of which I perceive only shades of light brown; on my left are a more diverse set of various tints of green and brown dancing around as I pass. 


    Mesmerised by this skin, I don’t notice my ground moving. The skeletal beast awakens, unfurling its long neck and tail. It stretches its crouched legs and takes a step.