• HOUSES ERGONOMY - DEBATE ROOM (brouillon)

    Par Cruchaud Nina, Melgar Luis, Suter Delphine Magaline, 31/05/20








    also with: Stephen Bopeso from studio Bondu and Filali Aymane from the articulation group from studio Treiber.

    Ergonomy 


    Study on how design can influence the interaction between body and architecture. It can apply on different scales from the hand touch to the feeling of the whole body being in a room.


    This approach is directly linked to the experiences and flows chapters in term of conceptualization of the space. Regarding the construction part, the collaboration with articulations and details groups allowed us to deliver a precise project.


    We cared about creating a space that can be experienced in the most natural way. However in some specific situations, working with the opposite logic in mind, can create a voluntary contradiction in the idea to unsettle the protagonist.


    Indeed this unusual experience can call out to him and bring him a new sensation.




    After separating into different chapters we then created new groups to focus our efforts on some specific parts of the house collaborating with the articulation group. 


    The debate room evolved in many ways regarding ergonomic, material, or structural questions.

    Image Sun May 31 2020 15:04:09 GMT+0200 (CEST)

     A part of the chapter "ergonomy and articulation" of the REAL BOOK is dedicated to this section of the house. Here are few pages of it. 


    Image Sun May 31 2020 19:59:06 GMT+0200 (CEST)Image Sun May 31 2020 19:59:06 GMT+0200 (CEST)Image Sun May 31 2020 19:59:06 GMT+0200 (CEST)

    Image Sun May 31 2020 20:30:18 GMT+0200 (CEST)Image Sun May 31 2020 20:30:18 GMT+0200 (CEST) 

    The design was made in a way to appeal the five senses.

    For example the sails can induce various consequences regarding lights but also the touch of the fabric or even movements and unbalanced feelings that can be caused by the sitting of someone on the other side of the bleacher. 

    Image Sun May 31 2020 19:59:06 GMT+0200 (CEST)


    Ergonomic researches are expressed through sketches of the interaction between the body and the space around at different scales. 

    Image Sun May 31 2020 19:59:06 GMT+0200 (CEST)Image Sun May 31 2020 19:59:06 GMT+0200 (CEST)Image Sun May 31 2020 19:59:06 GMT+0200 (CEST)Image Sun May 31 2020 19:59:06 GMT+0200 (CEST)

    Some collages were also produced to express the atmosphere that can be felt regarding the sails in therm of shadows during debates or just with natural and calm shadows of the trees.




    Image Sun May 31 2020 19:59:06 GMT+0200 (CEST)Image Sun May 31 2020 19:59:06 GMT+0200 (CEST)

  • HOUSES WEEK 1-2

    Par Cruchaud Nina, Suter Delphine Magaline, 31/05/20

    with: Julia Petrachenko from studio Abenia, Aymane Filali from studio Treiber and Mikael Rey from studio Bondu 

    For the 2 first weeks of the phase we've been asked to design a house composed by different elements taken back from the precedent phase: ROOMS. 

    It's from this point that we actually started to learn how to work as a team but through a screen. 

    We also learned more about the site conditions and the stories of the JONCTION in order to create our own.

    Writing a short story about the potential future house helped us to contextualize our design choices.

    In the middle of the production, all the actors left the Galpon scene. The spectators, including myself were a bit surprised but then we all understood somehow that we needed to follow the artists outside.
    On the right, from the parking lot to the trees, a big wooden structure was 
    standing.

    The actors entered quickly in it and disappeared. Slowly we arrived in a strange space made by big oblique planes. Once inside, the crowd continued moving in the direction of the Arve attracted by a mysterious opening through which appeared the water. We arrived on stairs and climbed them up. The trees seemed to be part of the construction going in and out the stairs. We arrived close to another floor. We had to cross it by a small opening and we finally saw the artists again. They were dancing and moving in a very smooth way around some pillars. We had to find a way through this scene to reach the tier.

    Behind us stood a structure pointing the other bank of the Arve like a signal.

    At the end of the representation we wanted to explore more and we were naturally attracted by another small entrance, in front of us, crossing the stairs.

    Behind was a different space which felt like a dead end and made out of the same planes than the entrance but with a central space with two small platforms facing each other. It looked like a good place to confront someone verbally. The roof planes seemed to be floating and created an interesting echo with the people dialogues.

    After that I slipped off and ran down the stairs to reach the calm water and the tree’s shadows.

    Beside that we draw a story board to visualize a visit of the house 

    Image Sun May 31 2020 14:27:02 GMT+0200 (CEST)

    study sketches of doors through bleachers and ways of distributing the space between floors

    Image Sun May 31 2020 14:27:02 GMT+0200 (CEST)Image Sun May 31 2020 14:27:02 GMT+0200 (CEST)


    Some collages, rhino models and additional texts were made to develop more the concepts of the house and appear in other blog posts of the team. 

  • PHILOSOPHICAL QUESTIONS

    Par Branet Inès, Cruchaud Nina, Hennel Claire, Melgar Luis, Suter Delphine Magaline, 29/05/20





    Image Fri May 29 2020 09:45:44 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)


    Image Fri May 29 2020 09:45:44 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)


    WITH:

    BOPESO STEPHEN, PERRIN LÉO, STREICHER CLEMENT, HAYYANE FILALI AYMANE AND ZANOTA ARMAND FROM STUDIO BONDU AND TREIBER


  • WORKSHOP

    Par Cruchaud Nina, Melgar Luis, Suter Delphine Magaline, 27/05/20

    ERGONOMY

    STUDY ON HOW DESIGN CAN INFLUENCE THE INTERACTION BETWEEN BODY AND ARCHITECTURE.

    IT CAN APPLY ON DIFFERENT SCALES FROM THE HAND TOUCH TO THE FEELING OF THE WHOLE BODY BEING IN A ROOM.

    THIS APPROACH IS DIRECTLY LINKED TO THE EXPERIENCES AND FLOWS CHAPTERS IN THERM OF CONCEPTUALIZATION OF THE SPACE. REGARDING THE CONSTRUCTION PART, THE COLLABORATION WITH ARTICULATIONS AND DETAILS GROUPS ALLOWED US TO DELIVER A PRECISE PROJECT.

    WE CARED ABOUT CREATING A SPACE THAT CAN BE EXPERIENCED IN THE MOST NATURAL WAY. HOWEVER IN SOME SPECIFIC SITUATIONS, WORKING WITH THE OPPOSITE LOGIC IN MIND, CAN CREATE A VOLUNTARY CONTRADICTION IN THE IDEA TO UNSETTLE THE PROTAGONIST.

    INDEED THIS UNUSUAL EXPERIENCE CAN CALL OUT TO

    HIM AND BRING HIM A NEW SENSATION.


    Image Wed May 27 2020 13:55:28 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)




  • Houses, week 4

    Par Branet Inès, Cruchaud Nina, Hennel Claire, Melgar Luis, Suter Delphine Magaline, 15/05/20

    Articulation team :

    With Perrin Léo, Streicher Clement, Hayyane Filali Aymane and Zanota Armand from studio Bondu and Treiber



    Image Fri May 15 2020 19:26:53 GMT+0200 (CEST)

    The 3 focal points of the Articulation team among the House.


    THE BERTH: Under the shaded foliage, Arve's alluvium


    Image Fri May 15 2020 19:26:53 GMT+0200 (CEST)


    Image Fri May 15 2020 19:26:53 GMT+0200 (CEST)

                     Plan, cuts, elevations                                                                                              Version 2     

    THE IDEA

    The idea behind the berth was to construct a comfy space near the Arve. To do so, we used a warm material: bricks, made by Rhône's clay in situ and we shaped concave surfaces. The tree is also a keystone since bricks are accumulated as alluvium around it, creating the welcoming topography for the body. The whole is embraced by the foliage's shadow. Bricks are also a habitat for local plants, and the berth lives with the season. During fall foliage and bricks complement each others, the different levels respond to different levels of Arve's fluctuation



    Image Fri May 15 2020 19:26:53 GMT+0200 (CEST)

    Bricks are getting warmer under the sun



    Image Fri May 15 2020 19:26:53 GMT+0200 (CEST)


    Image Fri May 15 2020 19:26:53 GMT+0200 (CEST)

     The garden berth during the seasons, here fall and spring



    Image Fri May 15 2020 19:26:53 GMT+0200 (CEST)


    Image Fri May 15 2020 19:26:53 GMT+0200 (CEST)


    Image Fri May 15 2020 19:26:53 GMT+0200 (CEST)

            Detail of the joining process                               Concave spaces for the body.                                            Brick module      

         


    Image Fri May 15 2020 19:26:53 GMT+0200 (CEST)

    Material sketches


    THE STAIRS

    The parking stairs are the only land access to the house. Our house groups a series of moments, of different rooms and materials, of changing relations with the protostructure and the topography of the site. 

    The entrance stairs are the beginning of an architectural promenade to understand how the house articulates. First they introduce you with the protostructure, and as you go up the stairs will be surrounded by a terracotta fountain, the water will envelop you. There are two main moments when walking in these stairs, at first you will experience the house from outside and as the water envelops you you will experience it from within and start feeling the interiority of the house. The stairs work with the other rooms, the observatory feeds the fountain to then water the gardens. They are the only access to the debate room making it a destination and not a place of passage.


    Image Fri May 15 2020 19:26:53 GMT+0200 (CEST)

    Plan, elevations, sections



    Image Fri May 15 2020 19:26:53 GMT+0200 (CEST)

    Exploded axon


    Image Fri May 15 2020 19:26:53 GMT+0200 (CEST)

    When it rains, the structure keeps moving.