• ROOMS WEEK FOUR AND FIVE

    Par Hayoz Nils, 31/03/20




    The rooms phase turned digitally for the last two weeks.


    The following space is made for ornithology, the observation of birds, especially the ones who live in the context of the rhone and the lake Léman.

    It is thought for one person, standing up, with his/her chest and head exceeding from the triangular opening.

    The person would come the morning, when the activity of the city of Geneva is low, but the bird's activity is already high. People from the city could easily go in a short amount of time to the contact of the natural environnement of the Rhone, and birds.


    Image Tue Mar 31 2020 22:47:26 GMT+0200 (CEST)

    Axonometry


    Image Tue Mar 31 2020 23:54:35 GMT+0200 (CEST)


    Plan 

    The diagram of the apparent armature of the cantilever is having the same proportion of a cell of the protostructure, seen in plan.


    The space is made of four planes. Two of them are related to the protostructure, due to their orthogonal orientation. They have a concrete materiality and are opaque. They reminds something terrestrial, as the city not far away from the site.

    The two other plans are related to the natural environnement. They have a wooden materiality, are made of slats which gives a certain transparency from inside points of views. Furthermore, their axes aren't oriented to the proto strongly as the two other plans. They remind the sky and the birds.



    Image Tue Mar 31 2020 22:47:26 GMT+0200 (CEST)

    Elevations

    As the interior, the threshold (top elevation) is picked up on itself, as it is often the case with hidden spaces. The space, compressed, is a place to see without being seen. 




    Image Tue Mar 31 2020 23:12:06 GMT+0200 (CEST)


    Sections

    Position of the human body in the room, and the opening from where the head and the chest of the person can exceed.

    Image Tue Mar 31 2020 22:47:26 GMT+0200 (CEST)

    Sections

    The diagonal edge of the vertical plan gives the possibility to the observer to decide his degree of hideness. It is an adaptation to different sizes.


    Image Tue Mar 31 2020 23:25:13 GMT+0200 (CEST)


    Perspective.

    The goal of the cantilever is to give a free space in order to put long views binoculars set on a tripod to observe birds far away.

    Image Tue Mar 31 2020 22:47:26 GMT+0200 (CEST)

    Experimental perspectives

     They show the diferents views that the observer is having for the room. 

    It's a wide and open view facing the rhone.




    Image Tue Mar 31 2020 23:25:13 GMT+0200 (CEST)





    Birds perspective

    Different birds points of views. They show the capacity of the space to hide the ornithologist.





    Image Tue Mar 31 2020 23:25:13 GMT+0200 (CEST)




    Image Tue Mar 31 2020 23:25:13 GMT+0200 (CEST)


    Mockups

    Central knot of the project. Chronology of the construction. 


    Image Tue Mar 31 2020 22:47:26 GMT+0200 (CEST)


    Situation of the project in the protostructure





  • ROOMS WEEK FOUR

    Par Hayoz Nils, 14/03/20


    Model - Views - Concept - Program :


    Image Sat Mar 14 2020 15:21:39 GMT+0100 (CET)


    The two plaster plans are related to the protostructure due to their orientation and their structural relation with it. They where thought to be more earthly due also to their reinforced concrete materiality ( there in plaster ). The two wooden plane are more aerial, they don't have a strong relation of orientation with the protostructure. They are oblique and don't have specific shared axes with the protostructure as the two concrete plans. Furthermore, they have a certain trensparencity and their materiality isn't heavy as concrete. They where thought to be more related to the birds.



    Image Sat Mar 14 2020 15:21:39 GMT+0100 (CET)


    The small wooden stick gives an idea of the scale and spot of observation



    Image Sat Mar 14 2020 15:21:39 GMT+0100 (CET)





    Image Sat Mar 14 2020 15:21:39 GMT+0100 (CET)


    The entrance.




    Image Sat Mar 14 2020 15:21:39 GMT+0100 (CET)


    The ground of the interior space is made of plane concrete and is surrounded by a square of flowering wood of the protostructure. The floor in front of the room is squared by an wooden flowering armature. There is a structural purpose, and a will of contrast which underlines the limits of the inner space.



    Image Sat Mar 14 2020 15:59:16 GMT+0100 (CET)


    Detail of the ground plane



    Image Sat Mar 14 2020 15:43:07 GMT+0100 (CET)


    Detail of the structural system of the vertical and the double tilted plan (roof)

    The slope of the vertical plan is thought in order that people can have different degrees of hiddenness, according to their hight.



    Image Sat Mar 14 2020 15:43:07 GMT+0100 (CET)


    Detail of the filling system of the frame of the plane



    Image Sat Mar 14 2020 15:43:07 GMT+0100 (CET)


    Top view : the wooden slats protect from the heavy sun



    Image Sat Mar 14 2020 15:43:07 GMT+0100 (CET)


    Structural system of the ground plane


    Image Sat Mar 14 2020 15:21:39 GMT+0100 (CET)


    From the inside. The agencement of the wooden slats gives a transparency from the inside of the room. The purpose is to perceive the birds around.  By standing up,  the chest and the head of the visitor exceeds from the triangular hole. It allouds an open view to the environment to see the birds, and take photos.



    Image Sat Mar 14 2020 15:59:16 GMT+0100 (CET)


    From the observing spot, the oblique plan doesn't hide totally the left side of the panorama. But if people go on the front of the room, they will be hidden from this part of the environment.




  • ROOMS WEEK THREE

    Par Hayoz Nils, 13/03/20


    Further evolutions of the room :

    After analyzing the space of week two, it seems that the part of it with the stronger character was the space under the cornice for the art. The essence of this small compressed space tried to be preserved through  some changes in the room :


    Image Fri Mar 13 2020 20:47:53 GMT+0100 (CET)



    Image Fri Mar 13 2020 20:47:53 GMT+0100 (CET)


    Small cardboard studies 



    These studies brought to an observatory for ornithology, especially for species of birds living next to the rhone. Troglodyte, pouillots, cygnes, plongeons, hérons, fuligule morillon, canards, sterne, martin pêcheur, milan noir...

    The space inspired from the discover of the small space under the cornice from week two is compressed and underlines the idea that a hidden space ( from birds ) is often compressed, picked up on oneself.


    Image Fri Mar 13 2020 20:18:32 GMT+0100 (CET)


    Plan and construction of a oblique plan with two slopes




    Image Fri Mar 13 2020 20:18:32 GMT+0100 (CET)



    Elevation




    Sequence of photos of a mock up : attempt of an intersection of three plans in plaster :


    Image Mon Mar 16 2020 19:08:31 GMT+0100 (CET)


    Cast


    Image Sat Mar 14 2020 15:06:32 GMT+0100 (CET)

    Structurally not very convincing... An other materiality for two plans was chosen : slats of wood, allowing a transparency from inside the room to perceive more easily the birds.




    Image Fri Mar 13 2020 21:20:47 GMT+0100 (CET)


    Wood slats mock ups : study of the materiality of the plans






  • ROOMS WEEK TWO

    Par Hayoz Nils, 11/03/20




    Evolution of the first draft :

    This week, the project has been evolving and getting more precisely defined.

    The space is still designated to the observation of a piece of art, an activity which is often an interior experience, contrasted by the experience of the panorama around, witch is more an exterior experience due to the interactivity with the environment.


    Image Thu Mar 12 2020 10:07:30 GMT+0100 (CET)Image Thu Mar 12 2020 10:12:06 GMT+0100 (CET)



    Image Thu Mar 12 2020 10:12:06 GMT+0100 (CET)Image Thu Mar 12 2020 10:12:06 GMT+0100 (CET)


    Research sketches 



    Image Fri Mar 13 2020 20:28:45 GMT+0100 (CET)


    Plan




    Image Fri Mar 13 2020 20:28:45 GMT+0100 (CET)


    Elevation



    Photos of a study model and description of the program : 


    Image Wed Mar 11 2020 19:20:06 GMT+0100 (CET)


    The observer enters on the right and is having a low point of view of the sculpture, exposed on the cornice.



    Image Wed Mar 11 2020 19:20:06 GMT+0100 (CET)


    The observer climbs on the second horizontal plan, helping himself with point of the vertical plan. This second point of view is higher and from an other angle. The volumity of the art piece can be appreciated.



    Image Wed Mar 11 2020 19:20:06 GMT+0100 (CET)


    At the end of the "walk" around the sculpture - a kind of loop which generates continuously different points of views -, the observer gets out of the space, helping himself to get down with the oblique plan. The entrance and the exit are separated to allow a fluid circulation of the people. Even if more than one person is visiting the room at the same time, the visitor is not supposed to cross other people's path. The cornice for the sculpture is always protected, by the hight or plans witch indicate to the observer to not intrude into the space where the piece lays.

  • ROOMS WEEK ONE

    Par Hayoz Nils, 06/03/20


    Initial idea

    By using four planes inserted in the protostructure, the idea was to create a space intended to the observation of something. A combinaison of art and nature was chosen. The space is destined to the middle of the day.


    Image Fri Mar 06 2020 14:15:54 GMT+0100 (CET)


    Research and Study




    Image Fri Mar 06 2020 14:41:13 GMT+0100 (CET)Image Fri Mar 06 2020 14:41:13 GMT+0100 (CET)Image Fri Mar 06 2020 14:41:13 GMT+0100 (CET)


    Construction of the drawings




    Image Fri Mar 06 2020 14:15:54 GMT+0100 (CET)


    Section and Elevation - Detail



    On the elevation, we see the entrance of the space : a thin opening between the left pillar of the protostructure and the vertical plane.

    The room is visible on the section where its limits are the two vertical planes. The inclined floor incitate people to sit and take time to watch the art hanged on the protostructure. The idea was to use the sun light coming from the south and expose some art which plays with this light and transparencity. 


    Image Fri Mar 06 2020 14:41:13 GMT+0100 (CET)


    Plan and Perspective - Detail


    The horizontal plane on top of the room is used as a surface on which people can go after being watching the art, sitting in a confined space. Now peoples can stand from all their hight and throw their view far away.


    Image Fri Mar 06 2020 14:15:54 GMT+0100 (CET)


    Elevation - Detail




    Image Fri Mar 06 2020 14:15:54 GMT+0100 (CET)


    Axonometry


    There is water on the front (left front corner) of the room, at the south.