• HOUSES_WEEK 1 & 2

    Par Cudré-Mauroux Sacha, Hayoz Nils, 21/04/20

    Concept Text

    Voilà trois jours que nous sommes confinés dans les hauteurs genevoises. Comme en 563 à Tauredunum, un gigantesque pan de roche s’est effondré dans les Alpes. En une heure, un ras-de-marrée a déferlé sur le lac et ravagé les régions côtières. Avec mon appareil photo dans le sac, je pars documenter ce moment historique.

    Je découvre la Jonction comme je ne l’avais jamais vue auparavant. Le barrage du Seujet a été emporté, mais un autre s’est formé plus loin avec d’innombrables débris, freinés par le viaduc ferroviaire. Le niveau de l’eau est monté et les courants ont évolué. Depuis le point de rencontre des deux rivières, je suis l’irréelle traînée d’eau bleue qui remonte le cours boueux de l’Arve. Soudain, sur l’autre rive, un drap blanc attire mon attention. En traversant le pont, je distingue derrière la voile les restes d’un bateau perché dans les arbres. Avant de réaliser que le théâtre où j’aimais à me rendre n’est plus…

    Les semaines ont passé et la vie a repris. Les écoles étant toujours fermées, je décide avec quelques amis de récupérer le bois du navire et de construire une scène provisoire. En attendant que les acteurs reviennent, je me balance sur la voile et saute dans l’eau.



    Some collages describing the atmosphere of our houses

    Theater

    Image Tue Apr 21 2020 21:08:50 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)



    Debate room overlooked by the canopy

    Image Tue Apr 21 2020 21:08:50 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)


    Slope with the access to the water


    Image Tue Apr 21 2020 21:08:50 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)


    Signal

    Image Tue Apr 21 2020 21:08:50 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)


    Story Boards showing on the left the point of view of a spectator of our houses and on the right that of an actor.



    Image Tue Apr 21 2020 21:27:05 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)Image Tue Apr 21 2020 21:27:05 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)


    Image Tue Apr 21 2020 21:27:05 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)


    Research for a theater arrangement through mocks-up made from a single plane



    Image Tue Apr 21 2020 21:41:12 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)


    Image Tue Apr 21 2020 21:41:12 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)


    Image Tue Apr 21 2020 21:41:12 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)



    Drawings


    Elevation

    Image Tue Apr 21 2020 21:44:51 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)

    Plan

    Image Tue Apr 21 2020 21:44:51 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)


    Sections

    Image Tue Apr 21 2020 21:44:51 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)

    Image Tue Apr 21 2020 21:44:51 GMT+0200 (heure d’été d’Europe centrale)



  • MENTAL (RE-)CONSTRUCTION

    Par Hayoz Nils, 16/04/20

    Since we need to stay at home, our environnement became much smaller. Therfore, our homes developped some new aspects (or we discovered them !) and roles that wouldn't happend without the confinement. The following serie is on this theme.

    PLAN OF MY HOUSE


    Image Thu Apr 16 2020 00:33:44 GMT+0200 (CEST)

    ROLES


    Image Fri Apr 17 2020 12:46:57 GMT+0200 (CEST)

    ELEMENTS


    Image Fri Apr 17 2020 12:46:57 GMT+0200 (CEST)

    ATMOSPHERE

    Image Fri Apr 17 2020 12:46:57 GMT+0200 (CEST)

    COULEURS




    CHOREGRAPHIC CONSTRUCTION



    "Choregraphic Construction" is a collective research on the planification of the movements of the pieces of the future house. It consists in four parts : organisation of the prefacbication, transportation, organisation of the site, and the assembley. Theese drawings are working on the site organisation and the assembly. The goal is to search a language transmited through drawings that gives all the information for the construction. 


    Image Sun May 31 2020 01:22:51 GMT+0200 (Europe de l’Ouest (heure d’été))






    Image Sun May 31 2020 01:22:51 GMT+0200 (Europe de l’Ouest (heure d’été))








  • FRAGMENT OF THOUGHTS

    Par Hayoz Nils, 15/04/20



    Image Wed Apr 15 2020 09:43:50 GMT+0200 (CEST)


    PLAN DE MA MAISON




    Image Wed Apr 15 2020 09:43:50 GMT+0200 (CEST)

    PIERRE

    Image Wed Apr 15 2020 09:43:50 GMT+0200 (CEST)

    BOIS


  • ROOMS WEEK FOUR AND FIVE

    Par Hayoz Nils, 31/03/20




    The rooms phase turned digitally for the last two weeks.


    The following space is made for ornithology, the observation of birds, especially the ones who live in the context of the rhone and the lake Léman.

    It is thought for one person, standing up, with his/her chest and head exceeding from the triangular opening.

    The person would come the morning, when the activity of the city of Geneva is low, but the bird's activity is already high. People from the city could easily go in a short amount of time to the contact of the natural environnement of the Rhone, and birds.


    Image Tue Mar 31 2020 22:47:26 GMT+0200 (CEST)

    Axonometry


    Image Tue Mar 31 2020 23:54:35 GMT+0200 (CEST)


    Plan 

    The diagram of the apparent armature of the cantilever is having the same proportion of a cell of the protostructure, seen in plan.


    The space is made of four planes. Two of them are related to the protostructure, due to their orthogonal orientation. They have a concrete materiality and are opaque. They reminds something terrestrial, as the city not far away from the site.

    The two other plans are related to the natural environnement. They have a wooden materiality, are made of slats which gives a certain transparency from inside points of views. Furthermore, their axes aren't oriented to the proto strongly as the two other plans. They remind the sky and the birds.



    Image Tue Mar 31 2020 22:47:26 GMT+0200 (CEST)

    Elevations

    As the interior, the threshold (top elevation) is picked up on itself, as it is often the case with hidden spaces. The space, compressed, is a place to see without being seen. 




    Image Tue Mar 31 2020 23:12:06 GMT+0200 (CEST)


    Sections

    Position of the human body in the room, and the opening from where the head and the chest of the person can exceed.

    Image Tue Mar 31 2020 22:47:26 GMT+0200 (CEST)

    Sections

    The diagonal edge of the vertical plan gives the possibility to the observer to decide his degree of hideness. It is an adaptation to different sizes.


    Image Tue Mar 31 2020 23:25:13 GMT+0200 (CEST)


    Perspective.

    The goal of the cantilever is to give a free space in order to put long views binoculars set on a tripod to observe birds far away.

    Image Tue Mar 31 2020 22:47:26 GMT+0200 (CEST)

    Experimental perspectives

     They show the diferents views that the observer is having for the room. 

    It's a wide and open view facing the rhone.




    Image Tue Mar 31 2020 23:25:13 GMT+0200 (CEST)





    Birds perspective

    Different birds points of views. They show the capacity of the space to hide the ornithologist.





    Image Tue Mar 31 2020 23:25:13 GMT+0200 (CEST)




    Image Tue Mar 31 2020 23:25:13 GMT+0200 (CEST)


    Mockups

    Central knot of the project. Chronology of the construction. 


    Image Tue Mar 31 2020 22:47:26 GMT+0200 (CEST)


    Situation of the project in the protostructure





  • ROOMS WEEK FOUR

    Par Hayoz Nils, 14/03/20


    Model - Views - Concept - Program :


    Image Sat Mar 14 2020 15:21:39 GMT+0100 (CET)


    The two plaster plans are related to the protostructure due to their orientation and their structural relation with it. They where thought to be more earthly due also to their reinforced concrete materiality ( there in plaster ). The two wooden plane are more aerial, they don't have a strong relation of orientation with the protostructure. They are oblique and don't have specific shared axes with the protostructure as the two concrete plans. Furthermore, they have a certain trensparencity and their materiality isn't heavy as concrete. They where thought to be more related to the birds.



    Image Sat Mar 14 2020 15:21:39 GMT+0100 (CET)


    The small wooden stick gives an idea of the scale and spot of observation



    Image Sat Mar 14 2020 15:21:39 GMT+0100 (CET)





    Image Sat Mar 14 2020 15:21:39 GMT+0100 (CET)


    The entrance.




    Image Sat Mar 14 2020 15:21:39 GMT+0100 (CET)


    The ground of the interior space is made of plane concrete and is surrounded by a square of flowering wood of the protostructure. The floor in front of the room is squared by an wooden flowering armature. There is a structural purpose, and a will of contrast which underlines the limits of the inner space.



    Image Sat Mar 14 2020 15:59:16 GMT+0100 (CET)


    Detail of the ground plane



    Image Sat Mar 14 2020 15:43:07 GMT+0100 (CET)


    Detail of the structural system of the vertical and the double tilted plan (roof)

    The slope of the vertical plan is thought in order that people can have different degrees of hiddenness, according to their hight.



    Image Sat Mar 14 2020 15:43:07 GMT+0100 (CET)


    Detail of the filling system of the frame of the plane



    Image Sat Mar 14 2020 15:43:07 GMT+0100 (CET)


    Top view : the wooden slats protect from the heavy sun



    Image Sat Mar 14 2020 15:43:07 GMT+0100 (CET)


    Structural system of the ground plane


    Image Sat Mar 14 2020 15:21:39 GMT+0100 (CET)


    From the inside. The agencement of the wooden slats gives a transparency from the inside of the room. The purpose is to perceive the birds around.  By standing up,  the chest and the head of the visitor exceeds from the triangular hole. It allouds an open view to the environment to see the birds, and take photos.



    Image Sat Mar 14 2020 15:59:16 GMT+0100 (CET)


    From the observing spot, the oblique plan doesn't hide totally the left side of the panorama. But if people go on the front of the room, they will be hidden from this part of the environment.